Ont-moeten in het Shodo Schrijfcafé

Jaren geleden had ik een droom

om samen met anderen gezellig in een café te zitten schrijven. Ik vond het zelf zo heerlijk om in het geroezemoes van het café koffie te drinken en in mijn dagboek te schrijven. Ik zat het liefste aan een tafeltje in de hoek, zodat ik alle ruimte voor me had om af en toe even te kijken naar de andere gasten en de rondlopende medewerkers. Soms ving ik een paar woorden van een willekeurig gesprek op, maar meestal zat ik heerlijk in mijn eigen bubbel geconcentreerd te schrijven.

Hoe fijn zou het zijn om dit samen met andere schrijvers te doen? Ik vertelde mijn droom aan een vriendin en die zei spontaan: “Ik kom zeker!” En zo is het gegaan. Met heel veel plezier heb ik gedurende tien jaren het maandelijkse Shodo Schrijfcafé begeleid. Wat ik op die eerste keer in januari 2005 niet kon vermoeden was dat er zoveel bezoekers zouden komen én dat deze ene droom door zoveel anderen zou worden opgepakt, zodat er nu meer dan 65 schrijfcafés in heel Nederland tot ver over de grens te bezoeken zijn.

In het najaar van 2015 heb ik de begeleiding van het Shodo schrijfcafé overgedragen aan een team van vier inspirerende vrouwen. De meeste cursusleiders hebben bij mij de gecertificeerde training Luisteren naar je pen© of andere schrijftrainingen gevolgd en hebben inmiddels een hele eigen stijl ontwikkeld. Zij zorgen er samen voor dat het Shodo Schrijfcafé nog steeds iedere maand in Alkmaar plaatsvindt en… ook wordt ook eens per maand online aangeboden. Als je te ver weg woont om naar Alkmaar te reizen, kijk dan eens op de lange lijst met alle schrijfcafés die er inmiddels zijn. Wie weet is er een bij jou om de hoek.

Het Shodo Schrijfcafé is het hele jaar open
in Alkmaar én online.

Terug in het Schrijfcafé

Ohh, zo heerlijk was het om samen in het eetcafé Pluim in Alkmaar te schrijven. We stil bij wat het afgelopen jaar ons had gebracht, waar we dankbaar voor waren en wat we achter ons wilden laten. We schreven aan de hand van heerlijke speelse opdrachten, die Olga ons met enthousiasme en creativiteit ons aanreikte.

Het was voor mij ruim een jaar geleden dat ik samen met anderen aan tafel had zitten schrijven. Het afgelopen jaar heb ik alleen in mijn heerlijke werkkamer geschreven.  En opeens voelde ik hoe zeer ik dit gemist had. Het samen schrijven heeft iets magisch, dat niet zo eenvoudig te verwoorden is. We schrijven in kleine groepjes van 3 of 4 personen aan tafel. Na iedere korte schrijfoefening is er gelegenheid om voor te lezen wat ieder net heeft geschreven. Niemand is overigens verplicht om voor te lezen, maar iedereen wordt er wel toe uitgenodigd. En in dat hardop voorlezen en aandachtig beluisterd worden daar aan die tafel..gebeurt iets bijzonders.

Ik kan beschrijven wat we die ochtend hebben gedaan en welke teksten we hebben geschreven, maar dat zegt nog niet zo heel veel. Het vertelt nog niets over de sfeer die ons omhult, of over de verwondering die we voelen als we ontdekken wat er zo spontaan en zonder correcties uit onze pen is gevloeid, of hoe de stem van de schrijfster die haar eigen tekst voorlees zachter wordt wanneer ze geraakt wordt door haar eigen woorden. Wanneer we echt met aandacht naar elkaar luisteren zonder commentaar te geven op wat we horen ontstaat er als vanzelf een magisch ruimte, een open veld waarin alles mag zijn, precies zoals het in dit ene moment zich aandient. En dat is zo bevrijdend, zo bevestigend, inspirerend en vreugdevol.

Ik hoop dat jij jezelf een keer het geschenk gunt van deze ervaring. En dan durf ik nu al te voorspellen dat wanneer je dit eenmaal hebt geproefd het zeker naar meer zal smaken.

Een kleine schrijfoefening

Een oefening uit het programma wil ik hier graag met je delen. Ik heb het een beetje aangepast zodat het nu aan het begin van dit nieuwe jaar ons allemaal kan inspireren.

We wensen elkaar allemaal het allerbeste voor het komende jaar, maar ik vraag me af: heb jij jezelf al het allerbeste voor dit nieuwe jaar gewenst? Zo niet, dan kan deze oefening je op weg helpen.

Schrijf je voornaam van boven naar beneden aan de linker kant van de pagina. En stel jezelf nu de vraag: Wat wens ik mezelf toe dit jaar? Denk hierbij o.a. aan kwaliteiten, talenten, materiële zaken, relaties, werk, dromen, emoties en gevoelens, hobbies, spiritualiteit, creativiteit, mogelijkheden…

Geef bij iedere letter van je naam antwoord d.m.v. een enkel woord te schrijven. Geef jezelf alle vrijheid door creatief met spelling om te gaan. Ik zeg vaak: “Als het zo klinkt, dan kun je het zo schrijven.”

  • C reativiteit
  • H armonie
  • R ust
  • I nspiratie
  • S paanse fietstocht (oeps…twee woorden)
  • T ekens
  • I ntimiteit
  • N atuurlijkheid
  • E igenheid

Lees nu jouw wensenlijstje eens aan jezelf voor en merk dan tijdens het voorlezen op waar je op dit moment het meeste naar verlangt.

Als je wilt kan je van dit ene woord nog een woordgedichtje maken, door de bovenstaande stappen te herhalen. Voor mij springt het woord ‘Natuurlijkheid‘ er uit. Dit woord schrijf ik onder elkaar, maar nu vul ik het aan met woorden die ik associeer met de betekenis van het woord ‘natuurlijkheid‘ en wat dit voor mij betekent en waarom ik dat mezelf toewens.

Ik merk direct hoe het opschrijven van al mijn wensen me een gevoel van erkenning en bevestiging geeft: “Ja, zó is het precies”.

Welke nieuwjaarswensen heb jij voor jezelf?

Je kunt het hieronder met ons delen!

Laat een reactie achter