Over mij

Christine de Vries

Mijn leerweg

Schrijven is een spiegel
Zolang ik me kan herinneren houd ik van studeren en nieuwe dingen leren. Ik vind het inspirerend om het ambacht van begeleiden en de weg van het schrijven en trainen steeds verder te verdiepen door alles wat er in mijn leven gebeurt te gebruiken als een middel, een spiegel en een kans om te groeien in het besef wie ik ten diepste ben en wat ik wil delen met de wereld.

Wederkerigheid
Het werken in groepen is veelzijdig en boeiend. De samenstelling van de groep, de thema’s die worden ingebracht door de deelnemers en door mij als begeleider, de openheid waarmee wordt gedeeld en de inspiratie die ons allen uitnodigt om te erkennen wat waar is voor ons, zorgen voor een sterke balans tussen geven en ontvangen. We leren en inspireren elkaar door openhartig te delen wat ons raakt en door onze oordelen over onszelf en de ander los te laten.

Mijn leerweg
In 1993 ben ik gestart met het geven van cursussen in dagboekschrijven, die ik zelf heb ontwikkeld. Tijdens de bijna vijf jaar die ik in Amerika heb gewoond ben ik geschoold in het (dagboek)schrijven. Getraind en geïnspireerd ben ik o.a. door Natalie Goldberg, Julia Cameron, Kathleen Adams en Christina Baldwin.

Opleidingen
Tantra bij Centrum voor Tantra in Amsterdam, SoulCollage® Facilitatorstraining, Encounter voor stellen, Systemisch Werk bij Phoenix Opleidingen in Utrecht, Geestelijk begeleider bij Ignatiushuis in Amsterdam, School voor Imaginatie in Amsterdam, Supervisiekunde PAO in Amsterdam, Kunstzinnige vorming en psychosynthese bij Cochenille in Zutphen, Management in gezondheidszorg bij InHolland in Alkmaar, Stervensbegeleiding bij NIS in Utrecht, Theologie bij KTUA in Amsterdam

Mijn spirituele pad

Theologie
Na mijn 23ste verjaardag ging ik theologie studeren. Ik hoopte dat ik hierdoor mijn relatie met God zou verdiepen, maar al deze boekenwijsheid bracht God niet dichterbij. Na drie jaar heb ik de studie afgebroken en ben verder op zoek gegaan.

Monastieke traditie
Tijdens de studie maakte ik kennis met verschillende kloostertradities. Vooral de Benedictijnse leefwijze sprak direct tot mijn hart. Ik ga een peer keer per jaar naar een klooster voor een persoonlijke stilte retraite. Hier laad ik me op en laaf ik me aan de stilte.

Werken in het klooster als verpleegkundige
Ik heb ruim een jaar als verpleegkundige in het Lioba klooster in Egmond gewerkt. Ik voelde me er thuis op een manier, die ik niet goed kan beschrijven. Het is met niets te vergelijken en toch herkende ik dit leven en de toewijding aan God en aan de Liefde.

Werken in het klooster als begeleider
Sinds 2001 bied ik schrijfretraites aan in verschillende kloosters en abdijen in Nederland. Ik ervaar de sfeer van het klooster als grote toegevoegde waarde.

Een cursus in wonderen
Al jarenlang is dit boek mijn leefgids en inspiratiebron. Ik pas dagelijks de lessen toe en voel me steeds meer gedragen door de Liefde. Mijn relatie met God blijft zich ontwikkelen op een hele persoonlijke manier en buiten de kerk. Ik voel me vrij om mijn eigen pad te bewandelen en laat me inspireren door verschillende religies en mystici, maar de basis in alles blijft voor mij het gedachtengoed van ‘Een cursus in wonderen’.

Enkele Inspiratiebronnen

Hier zijn enkele voorbeelden van mijn inspiratiebronnen waar ik keer op keer naar terugkeer. Ik hoop dat ze jou ook mogen inspireren.

Naar deze muziek luister ik vaak als ik aan het schrijven ben.

Een prachtig lied dat me helpt herinneren aan wat waar is.

Natalie Goldberg is mijn eerste schrijfleraar. Ze me blijft inspireren.