Luisteren naar je pen©– de gecertificeerde training

Hoe is de gecertificeerde training Luisteren naar je pen© ontstaan?

In 1993 ben ik in Amerika begonnen met het geven van cursussen in creatief dagboekschrijven. De eerste cursus heette “Write from the Heart” en die heeft zich in de loop der jaren op een heel natuurlijke manier ontwikkeld tot de basiscursus Luisteren naar je pen©. Sinds die tijd is mijn persoonlijke missie om creatief schrijven verder te ontwikkelen en zo breed mogelijk toe te passen steeds meer verdiept.
Inmiddels heb ik sinds 2001 met veel enthousiasme de basiscursus Luisteren naar je pen© aan cursisten gegeven. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren tal van andere cursussen en programma’s ontwikkeld. Het is nu tijd om mijn kennis en ervaring door te geven aan anderen, in de hoop dat er steeds meer vrouwen en mannen de helende en inspirerende kracht van het dagboekschrijven zullen ontdekken.

Wat is de gecertificeerde training Luisteren naar je pen©?

Deze gecertificeerde training is ontwikkeld voor hen, die op basis van hun eigen ervaring met de basiscursus, het volledige programma Luisteren naar je pen© op een deskundige manier aan anderen willen doorgeven. In deze training leer je Luisteren naar je pen© in zes dagdelen te geven aan een groep cursisten. Je verdiept je tijdens de trainingsdagen zodanig in de opbouw van het programma, de verschillende schrijfoefeningen en de wijze waarop je dit alles kunt overdragen aan een groep, zodat je het op een ontspannen en inspirerende manier leert gebruiken en toepassen. Er is tijdens de training veel aandacht voor jouw functie als cursusleider, de plek die je inneemt in de groep en hoe je op creatieve manier leer reflecteren op je eigen handelen en functioneren in de groep.

Doel van de basiscursus Luisteren naar je pen©?

De basiscursus is er op gericht om cursisten te leren hoe zij verschillende schrijftechnieken kunnen toepassen voor hun persoonlijke ontwikkeling en creatieve expressie. De cursus is zowel geschikt voor ervaren dagboekschrijvers als voor onervaren schrijvers, omdat er veel aandacht is voor verschillende creatieve technieken.

Hoe vaak wordt de training aangeboden?
Hoe lang duurt de training?

De training wordt EENS per TWEE JAAR gegeven en duurt ruim vijf maanden en bestaat uit zes trainingsdagen, plus opdrachten die je thuis maakt voor de volgende trainingsdag én ter afronding van de training na de laatste trainingsdag.

Wie kan er een gecertificeerde cursusleider worden?

Vereist is:

 • De basiscursus Luisteren naar je pen© hebben gevolgd bij Shodo of bij een gecertificeerde cursusleider.
  • Ik geef de basiscursus (6 lessen) online via zoom (agenda)
  • Klik hier voor aanbod op locatie in het land.
 • Ook als je al veel schrijfervaring hebt opgedaan en verschillende cursussen hebt gevolgd, blijft het noodzakelijk om éérst zelf de basiscursus te volgen. Die persoonlijke ervaring is in mijn ogen onmisbaar.
 • Ervaring met dagboekschrijven.
 • Een verlangen om het dagboekschrijven met anderen te delen.

Wat houdt het gecertificeerde trainingsproces in?

 1. Schrijf je in via de website/webwinkel van Shodo. Middels een aanbetaling van € 100 reserveer je definitief een plek in de trainingsgroep.
 2. Vermeld op het bestelformulier wanneer (jaar) en bij wie je de basiscursus Luisteren naar je pen©hebt gevolgd.
 3. Hierna ontvang je van Shodo een aanmeldingsformulier via de mail.
 4. Jij vult het aanmeldingsformulier in en stuurt dit binnen veertien dagen terug. Op dit formulier wordt gevraagd naar praktische informatie en er staan enkele vragen over jouw werk- en schrijfervaring en motivatie waarom je deze training graag wilt volgen.
 5. Wanneer je de basiscursus Luisteren naar je pen© niet bij mij hebt gevolgd, plannen we een kort kennismakingsgesprek via zoom waarin we onze vragen en mogelijkheden samen kunnen verkennen.

Veel gestelde vragen over de training

Ik heb al veel schrijf- en/of docentervaring, kan ik daarom met de training starten zonder dat ik de basiscursus heb gevolgd?

Als je de gecertificeerde training Luisteren naar je pen© wilt volgen, blijft ongeacht jouw schrijfervaring het een voorwaarde dat je éérst zelf de basiscursus hebt gevolgd, omdat ik van mening ben dat je zelf het schrijfpad bent gegaan waar je vervolgens na de training anderen toe uitnodigt. Je kunt het pas echt met ervaring, deskundigheid, kennis en bezieling doorgeven nadat je het zelf hebt ervaren.

Moet ik een therapeut of counselor zijn om de cursus te kunnen aanbieden?

Nee. Vrouwen en mannen met tal van verschillende achtergronden ervaren het creatief dagboekschrijven als zinvol en plezierig. De cursus is er op gericht om educatief te zijn in het toepassen van creatieve schrijfmethoden. De cursus Luisteren naar je pen© is geen vorm of vervanging van psychotherapie.

Is er één vaste prijs voor de basiscursus?

Ja, die prijs voor de basiscursus is vanaf de eerste keer in 2001 vastgesteld op minimaal € 165 per persoon, plus locatiekosten en 21% btw.

Kunnen emoties ook een rol spelen in de cursus?

Ja, soms gebeurt dat. Tijdens de gecertificeerde training krijg je hier een aantal handvatten voor aangeboden. Daarnaast zorgt het tempo van cursus ook voor een natuurlijke structuur en begrenzing.

Ik heb een opleiding in counseling. Kan ik de cursus meer tot een proces/therapiegroep maken?

Zeker. Je bent vrij om het materiaal aan te passen, zodat het aansluit op jouw deskundigheidsniveau. Echter, de training is ontworpen voor hen die NIET zijn getraind als counselor of therapeut.

Kan ik onderdelen in de cursus toevoegen of weglaten?

Je kunt naar eigen inzicht het materiaal van Luisteren naar je pen© aanpassen, zodat het beter aansluit bij je doelgroep of situatie. Echter, wanneer je afwijkt van het omschreven programma, dan dien je jouw aanbod een andere titel te geven. Op die manier blijft de inhoud en werkwijze van de basiscursus Luisteren naar je pen© intact en herkenbaar.

Wat betekent het om een gecertificeerde cursusleider te zijn?

Het betekent dat jij en ik zijn overeengekomen dat jij mijn geregistreerde cursus mag geven. Wanneer je volledig bent gecertificeerd mag je zo lang je wilt, de basiscursus overal ter wereld geven.

Waar vind ik cursisten?

Alhoewel iedere gecertificeerde cursusleider zelf verantwoordelijk is voor het werven van eigen cursisten, wordt er in de training ook uitgebreid op ingegaan. Daarnaast kan je als gecertificeerde cursusleider gebruik maken van het netwerk van Shodo, met o.a. een gratis vermelding op de website en ontvang je tijdens de training een concept van een promotiemateriaal en heel veel tips, die je naar eigen inzicht kunt gebruiken.

Ben jij beschikbaar voor coaching nadat ik de gecertificeerde training heb afgerond?

Ja. Cursusleiders kunnen gebruik maken van telefonische/zoom coaching tegen een gereduceerd tarief. Je kunt een “strippenkaart” aanschaffen. Je koopt een “strippenkaart” en maakt een afspraak voor een telefonisch coachingsgesprek. Vooraf aan dit gesprek stuur jij mij je vraag per mail. Je ontvangt van mij tijdig de zoomlink of ik bel je op de afgesproken tijd. Na afloop stuur ik je een bijgewerkte “strippenkaart” met de resterende minuten er op vermeld. Een strippenkaart is twee jaar geldig.

©  Shodo

Ervaringen van cursisten

Terugkijkend op de gecertificeerde training heb ik meer gekregen dan ik verwachtte. Op de eerste dag dacht ik nog dat ik vooral zou leren over handige schrijftools, maar de ervaring zat veel dieper, ik heb wederom mogen ervaren wat ze met me doen en kunnen zien wat ze bij anderen teweegbrengen. Ook van de groep heb ik veel geleerd, zo veel verschillende mensen bij elkaar, met elkaar verbonden in het schrijven. Het heeft me erg geholpen in het leren luisteren zonder oordeel, ook naar mezelf.
– Eva Smitt

Ik ben heel blij dat ik de training gevolgd heb. Ik heb veel meer inzicht gekregen in de methodiek die gebruikt wordt. De samenhang is me dan ook duidelijker geworden. Ik merk dat het werken met een oefengroepje heel inspirerend is en me heel enthousiast maakt. Wel grappig dat het formeren van het groepje aanvankelijk mijn grootste drempel was. Daardoor twijfelde ik om met de training te starten. Dit ging uiteindelijk heel soepel toen ik eenmaal besloten had de stap te zetten. Dit was nadat Christine me nuchter en bemoedigend advies had gegeven. Ik ben heel benieuwd welk pad ik ga volgen.
– Frances Giesberts

Een training volgen zonder examen te hoeven afleggen. Dat klinkt vrijblijvend. Dat is de training van Christine absoluut niet. In plaats van kennis te stampen en naderhand op te lepelen, daagde Christine mij uit om onbevangen de kennis toe te passen en met vallen en opstaan te leren. Net zoals de methode Luisteren naar je pen veiligheid biedt om dichter bij de kern te komen, weet Christine een veilige omgeving te scheppen waardoor je onbekommerd leert van fouten en jezelf ontwikkelt tot een cursusleidster die het plezier van het schrijven weet over te dragen en ondertussen de cursisten ook nog wat leert. Voor mij waren de trainingsdagen een feestje. Spannend, verrassend en leerzaam.
– Natascha van ‘t Hooft

De training had niet op een beter moment in mijn leven kunnen komen. Het heeft me heel erg ondersteund in een lastige periode rondom het sterfbed van mijn broer. Het heeft me tegelijkertijd enorm geïnspireerd om het vak Taal en Verhaal voor Sociaal werkers/studenten meer diepgang en betekenis te geven. Ik heb een ingang gevonden om mijn collega’s met weinig ervaring te scholen in het vak Taal en Verhaal. Ik voel meer verbinding met mijn eigen gevoelens en met de mensen om me heen, doordat ik me meer bewust realiseer wat ik voel, hoezeer ik verbonden ben met anderen en hoe belangrijk het is om verbonden te zijn met mezelf. Ik ben meer zin in mijn leven gaan ervaren en heb ik er meer zin in gekregen. En ook de onzin hoort erbij.
– Ruud Kroes

Ik kan alleen maar dankbaar zijn dat dit op mijn pad is gekomen. Naast inspiratie en nieuwe inzichten en technieken heeft het me ook een nieuw perspectief op de toekomst gebracht.
– Helena Hartholt

Terugkijkend heb ik het gevoel dat het snel voorbij is gegaan. Een beetje als in een droom. Er is veel voorbij gekomen, zowel inhoudelijk als qua proces in mezelf. Het was waardevol om in mijn trainerschap, terwijl ik daar al heel wat ervaring in heb, weer nieuwe invalshoeken aangereikt te krijgen. Daar kan ik ook in andere situaties in het werken met groepen mijn voordeel mee doen.
– Cecilia van der Geest

Ik had al veel “train-de-trainer trainingen” achter de rug. De certificerende training bij Shodo was anders, ging voor mij meer over hoe ìk het “schrijven” aan anderen zou willen overbrengen. Het heeft voor mij een heel proces op gang gebracht rondom het zoeken naar mijn eigen tempo, route en authenticiteit hierin.
– Barbara Bouwman

Praktische Informatie

TRAININGSGROEP(EN)

WOENSDAG 11:00-16:00 uur

 • 11 december 2024
 • 8 januari 2025
 • 5 februari 2025
 • 5 maart 2025
 • 26 maart 2025
 • 9 april 2025

Groepsgrootte in Alkmaar

6 – 12 deelnemers

Bij voldoende belangstelling start een tweede groep op:

VRIJDAG 11:00-16:00 uur

 • 13 december 2024
 • 10 januari 2025
 • 7 februari 2025
 • 7 maart 2025
 • 28 maart 2025
 • 11 april 2025

Je kunt je definitief inschrijven NADAT je de complete basiscursus Luisteren naar je pen© in een groep hebt gevolgd.

KOSTEN

Er zijn twee tarieven waar jij uit kiest. Ik ga er vanuit dat jouw keuze eerlijk en correct is. Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je contact met me opnemen.

Particulier tarief
€ 1095: inclusief btw

Zakelijk tarief
€ 1095, exclusief 21% btw voor zzp-ers, btw-houders en bedrijven

Aanbetaling & Factuur

Jouw inschrijving is definitief nadat je een aanbetaling van € 100 hebt gedaan (via de webwinkel van Shodo).

Voor het resterende bedrag van de training ontvang je een factuur via de mail. Deze betaal je uiterlijk 1 maand vóór de eerste trainingsdag.

Betalen in termijnen behoort tot de mogelijkheden.

Bestel ook het handboek Dagboek als spiegel (is verplichte literatuur), dan betaal ik voor jou de verzendkosten (ter waarde van € 6,00). Gebruik hiervoor de kortingscode SPIEGEL vóórdat je afrekent.

Leslocatie

De gecertificeerde training vindt plaats in een sfeervolle locatie in de oude binnenstad van Alkmaar.

De zes trainingsdagen worden aangevuld met een uitvoerige handleiding, literatuur én cursusmateriaal. Daarnaast heb je tussen de trainingsdagen in (telefonisch/digitaal) contact met medecursisten en oefen je als cursusleider in het aanbieden van enkele onderdelen van het lesmateriaal met 2 tot 5 personen in een groep.

Bij hoge uitzondering kun je één trainingsdag missen. Wanneer je de vervangende opdracht maakt, kun je de training met een certificaat afronden.  Wanneer je meer dan één trainingsdag mist, kun je helaas geen certificaat behalen.

Tijdens de training in Alkmaar zorg je zelf voor de lunch. In de directe omgeving van de leslocatie zijn vele mogelijkheden om te lunchen.

Met het certificaat kun je voor onbepaalde tijd lesgeven. Tijdens de training ontvang je uitgebreid cursusmateriaal en de complete handleiding voor de basiscursus.

Annulerings­voor­waarden – ongeacht de reden

 • Je kunt alleen schriftelijk annuleren.
 • Annuleer je binnen 14 dagen na betaling van €100 (aanbetaling), dan ontvang je dit in zijn geheel terug.
 • Annuleer je na 14 dagen na betaling van €100 (aanbetaling), dan wordt dit bedrag niet langer terugbetaald.
 • Annuleer je – nadat jij definitief bent ingeschreven – en vóór 1 november 2024, dan betaal je € 50
 • Annuleer je ná 1 november 2024, dan wordt 50% in rekening gebracht.
 • Annuleer je ná 1 december 2024, dan wordt 100% in rekening gebracht.
 • Door je definitief in te schrijven voor deze training, geef je aan hiermee akkoord te gaan.
Deze gecertificeerde training wordt eens per twee jaar aangeboden.