De Wonderbaarlijke Schrijfcirkel

Wonderbaarlijk Schrijven is een spirituele oefening…

die je uitnodigt om schrijvend jouw hart en denkgeest te openen voor de Liefde en Wijsheid. Mijn persoonlijke spirituele pad is gekoppeld aan de lessen in het boek Een cursus in wonderen, een spirituele leerweg, die je helpt af te stemmen op jouw innerlijke gids en leraar. Het doel van Een cursus in wonderen is de beleving van diepe innerlijke vrede.

Wonderbaarlijk Schrijven gebruik ik als een spirituele oefening in combinatie met Een cursus in wonderen. Wonderbaarlijk Schrijven is als methode niet alleen voorbehouden voor hen die bekend zijn met Een cursus in wonderen. Het is een creatieve manier om je te openen voor de betekenis van de woorden in het boek en je hierdoor te laten inspireren op jouw eigen weg naar meer liefde en vrede.

Schrijvend schep je ruimte, zodat de waarheid, waar deze woorden naar verwijzen, voor jou ervaarbaar wordt. Een cursus in wonderen is één weg, die naar de Liefde leidt. Mogelijk bewandel jij een ander pad of hoor jij de Liefde in een ander boek spreken. Maar ook dan kan deze methode van creatief bezinnen jou inspireren.

Schrijfervaring heb je hier niet voor nodig. Het enige dat deze oefening van je vraagt is een klein beetje bereidwilligheid om zo eerlijk mogelijk te zijn over wat je gelooft, denkt, voelt en verlangt en dit spontaan en zonder correctie op te schrijven. Dit kun je niet verkeerd doen.

Wanneer je schrijvend stil staat bij wat je nu in dit moment ervaart, zonder het te verwerpen, vast te willen houden of te veranderen, groeit jouw innerlijke ruimte en kan inspiratie en wijsheid in je opwellen. Het creatieve schrijfproces kan hier behulpzaam bij zijn, want schrijven geeft richting aan jouw aandacht. Hierdoor kan je op een natuurlijke manier meer loslaten en je openen voor wat werkelijk behulpzaam is voor jou. Inspiratie komt zodra we ons ervoor openen, want inspiratie is in-spirit-zijn, het is niet iets waar jij iets voor moet doen, het is wat je bent! Het is dichterbij dan je adem…

Een eerste oefening

Voordat je met deze spirituele schrijfoefening begint, is het behulpzaam om eerste de volgende richtlijnen te lezen.

SCHRIJVEN

 • Je denkt vooraf niet na over wat je zou kunnen schrijven. Je begint direct en ontdekt al schrijvende wat er in je leeft en verwoord wil worden. Het is oefening in het loslaten van de controle en je openen voor wat er nu is.
 • Ieder onderdeel van de schrijfoefening heeft een duidelijke begrenzing in tijd of omvang. Je blijft doorschrijven tot je de timer hoort of de hoeveelheid tekst hebt geschreven.
 • Je schrijft iets sneller dan je gewend bent. Dit voorkomt dat je ruimte geeft aan het commentaar van het ego.
 • Als jouw pen hapert en je geneigd bent om na te denken of af te dwalen, houd ook dan je pen in beweging door het laatst geschreven woord een aantal keer te herhalen. Zo kan er moeiteloos een nieuwe gedachte of associatie in je opwellen, die je schrijvend verder verkent.

 

LEZEN

 • Nadat je hebt geschreven zet je nog één stap door jouw tekst hardop en met aandacht voor te lezen.
 • In tegenstelling tot schrijven, doe je dit langzamer dan je gewend bent.
 • Het hardop voorlezen geeft je een mooie gelegenheid om diep te luisteren naar jouw eigen woorden en die te laten landen in je hart.
 • Het is een waardevolle oefening in aanvaarden wat je hebt geschreven, puur en ongecorrigeerd, zonder daar innerlijk commentaar op te geven.

Voor deze oefening heb je een paar dingen nodig:

 • fijne pen en schrijfpapier
 • half uurtje ongestoorde tijd
 • timer

Stap 1 van de oefening

Ga ontspannen zitten en keer met je aandacht naar binnen en kijk of je een klein beetje bereidwilligheid ervaart om jouw controle over deze oefening los te laten, zodat jij je kunt openen voor de inspiratie van de Liefdevolle Heilige Geest.

Stap 2 van de oefening

 1. Lees de citaten hardop aan jezelf voor.
 2. Schrijf ze over in je dagboek.
 3. Doe dit met aandacht.
 4. Schrijf in 3 regels een antwoord op de vraag:
  Naar welk citaat gaat mijn aandacht?
  Beschrijf niet alleen jouw keuze, maar ook wat je hierbij voelt en denkt.

Stap 3 van de oefening

 1. Zet de timer op 10 minuten
 2. Schrijf het citaat, dat je in stap 2.3 hebt gekozen, nogmaals over en zonder een pauze in te lassen blijf je doorschrijven tot je de timer hoort. Open je hart en denkgeest voor de inspiratie van de Liefde zelf!
 3. Lees je eigen tekst – langzaam en met aandacht – hardop aan jezelf voor.

Stap 4 van de oefening

 1. Schrijf tot slot een elfje over de kern van jouw tekst. Een Elfje is een klein versje van 11 woorden in een vaste structuur van 5 regels. Er kunnen herhalingen in zitten, maar dat hoeft niet. Het elfje kan rijmen of losse trefwoorden bevatten. Alles is goed, binnen de structuur.

wonder
in woorden
opent in mij
de ruimte voor verbinding
liefdevol

 1. Lees tot slot het elfje hardop aan jezelf voor.
 2. Hoe zou het zijn als je dit elfje nogmaals voordraagt, dit keer als een geschenk aan God (of de Liefde, de Heilige Geest, Jezus)?

Je kan de oefening nu afronden en het andere citaat bewaren voor een volgende dag, of… je neemt een korte pauze.

Je kijkt een paar minuten naar buiten, naar de lucht, de kleuren in de tuin of op straat. Misschien wil je even opstaan en bewegen. Ga niet in gesprek met huisgenoten, maar blijf in de stilte en met je aandacht bij jezelf, in dit moment.

Herhaal hierna stappen 1t/m 4 met het andere citaat.

Dit artikel is eerder verschenen in MIC Magazine (2/2024)

UITNODIGING

Kom ook naar de Wonderbaarlijke Schrijfcirkel
zondag, 4 augustus 2024 (via zoom)

Hoewel het wonderbaarlijk schrijven heel goed solo beoefend kan worden, is er nu ook de mogelijkheid om dit samen met anderen te ervaren. Het samenkomen in een groep (ook als dit via zoom gebeurt) werkt inspirerend en helend, vooral omdat we in de Schrijfcirkel diep leren luisteren naar onszelf en anderen.

Na een gezamenlijke start en oefening, gaan we in kleine groepen uiteen om onze ervaringen te delen. Om de beurt krijgt we de gelegenheid om te lezen wat er in de pure en ongecorrigeerde versie door ons is geschreven. De luisteraars geven geen verbaal commentaar, maar kunnen hun persoonlijke reacties op dat wat wordt gedeeld, gebruiken ter inspiratie en bewustwording.

Tijdens de Wonderbaarlijke Schrijfcirkel word je stap voor stap door de oefening van schrijven en delen begeleid. Het is wel behulpzaam als je deze bovenstaande schrijfoefening thuis al hebt gemaakt, voordat je naar de Schrijfcirkel komt.  Je hoeft overigens niet bekend te zijn met Een cursus in wonderen. De methode, die we in de Schrijfcirkel gebruiken, past ook heel goed binnen andere spirituele tradities.


De SchrijfWijzer verschijnt eens per maand en is een gratis inspiratiebrief over de weg van het schrijven. Je kunt je hier aanmelden.

Praktische Informatie

Datum : Zondag, 4 augustus 2024

Tijd: 9:30-11 uur via zoom

Reserveren

Stuur een email om vrijblijvend een plek in de Schrijfcirkel te reserveren.
Op dinsdag, 30 juli 2024 ontvang je per mail alle informatie die je nodig hebt om te betalen en via zoom deel te nemen.

Kosten

Deelname aan de SchrijfCirkel kost € 12,50 per persoon.
Als deze kosten het moeilijk maken om deel te nemen, dan kun je dit aangeven in jouw reserveringsmail.

20% van de opbrengst wordt geschonken aan de Stichting Miracles in Contact

Heb je vragen?

Je kunt mij die ook mailen via de knop ‘reserveren’. Het duurt misschien even tot je mijn antwoord ontvangt, want ik ben tot 23 juli 2024 op vakantie. Daarna beantwoord ik alle mail.

Laat een reactie achter