Luisteren naar je pen© – vervolgtraining | LES 5 van vervolgcursus

Na de vijfde les

Veel plezier met deze oefeningen.

Saskia deelt met ons:

De film over de vrouw die schilderde is deze:  “Maudie” uit 2016. Deze biografische film vertelt het verhaal van Maud Lewis, een Canadese volkskunstenares die, ondanks haar fysieke beperkingen door artritis, in een klein huisje in Nova Scotia woonde en begon te schilderen. Haar kleurrijke en naïeve schilderijen brachten uiteindelijk internationale erkenning. Sally Hawkins vertolkt de rol van Maud, en Ethan Hawke speelt haar echtgenoot, Everett.

OEFENING

Deze mooie oefening vraagt gewoonweg om herhaling…

Wonderdroom

  • Zet de timer op 10 minuten
  • Schrijf zo gedetailleerd mogelijk en gebruik al je zintuigen:
    • “Stel dat er vannacht een wonder gebeurt. Vanavond ga je slapen als gebruikelijk, maar als je morgenochtend wakker wordt, heeft zich een wonder voltrokken: je droom over je een heel diep verlangen is uitgekomen. Je sliep, dus je weet niet wat er in je slaap is gebeurd. Waar zou jij bij het opstaan en in de loop van de dag aan kunnen merken dat je droom is uitgekomen? Wat is er precies anders? Wat voel je? Wat gebeurt er die dag? Wat merken mensen in je omgeving daarvan?
  • Lees het hardop aan jezelf voor
  • Schrijf tot slot een elfje

Oefening: Slaap-waak droom

Herinner jij je nog een indrukwekkende slaapdroom?

Gebruik bij iedere stap een timer.

  • Deel 1 (slaapdroom)Beschrijf in 7 minuten de droom zoals je die nu hebt onthouden en gebruik al je zintuigen om dit te zo levend mogelijk te beschrijven. Wat rook, zag, proefde, voelde en hoorde je? Wat deed je? Hoe voelde jij je in de droom? Hoe voelde jij je toen je wakker werd?
  • Lees met aandacht aan jezelf voor.
  • Deel 2 (waakdroom)
    Schrijf in 7 minuten een vervolg op jouw slaapdroom. Wat wil je dat er gebeurt? Wat wil jij ervaren? Alles is mogelijk. Schrijf op zo’n manier dat de overgang van de nacht- naar de waakdroom geen duidelijke overgang heeft, maar moeiteloos in elkaar overloopt.
  • Lees nu deel 1 en deel 2 achterelkaar met aandacht aan jezelf voor.
  • Deel 3 (reflectie)
    Welke betekenis of uitleg geef jij aan deze tweedelig droom? Waar lijkt dit nu mee te maken hebben? Schrijf een spontaan antwoord in 7 minuten.
  • Lees met aandacht aan jezelf voor.
  • Tot slot: Waar ben je nieuwsgierig naar? Met wie of wat in jouw droom zou je (op een later moment) een gesprek willen hebben – vragen kunnen stellen en ervaringen mee willen uitwisselen?

Gayle Delaney:          Dromenboek/dagboek

Game stelt deze stappen voor om jezelf te trainen, zodat jij je dromen beter kunt onthouden.

  1. Noteer -vlak voor het slapen gaan – de dag en datum van vandaag
  2. Dagnotitie: Schrijf een korte notitie over het belangrijkste in de afgelopen dag
  3. Incubatievraag: beschrijf in het kort de vraag waar je graag antwoord op wilt ontvangen of een thema waar je meer over wilt leren/verkennen.
    Beschrijf in een paar regels hoe je deze situatie ziet en de gevoelens die de situatie/vraag/thema voor je oproept.
  4. Leg pen en dromenboek naast je bed
  5. Bij het wakkerworden: denk onmiddellijk terug aan je droom en schrijf het op, ook als het alleen maar een gevoel, een beeld, of gedachte is.
  6. Geef deze beschrijving van een droom een titel

Het onthouden van je dromen is voor een deel ook een kwestie van trainen. Door deze stappen steeds opnieuw te herhalen zal je zien dat je steeds meer kunt onthouden.

Voor de laatste les…

We zijn bijna aan het einde van deze cursus gekomen en daarom wil ik je vragen om ALLES dat je hebt geschreven tijdens de lessen en tussen de lessen in, om dit alles met aandacht terug te lezen.

Dit is echt een oefening in gewaar-zijn, want je oefent om te lezen met de ogen van je hart en opmerkzaam te zijn wat er op gevoelsniveau met je gebeurt wanneer je jouw eigen teksten hardop aan jezelf voorleest.

Lees met een markeerstift of kleurpotlood in de hand, zodat je kunt onderstrepen daar waar je iets opmerkte.

Nadat je alles hebt doorgelezen, schrijf je de onderstreepte zinsdelen of woorden apart op kleine demoblaadjes of losse kaartjes, zodat elk papiertje slechts een fragment bevat. Schrijf ook op het papiertje de datum waarop je het oorspronkelijk in je dagboek hebt geschreven.

Al deze losse papiertjes kunt je bewaren in jouw mooi versierde pot of doosje. Op de laatste les gaan we daar meer mee doen.

Als je al een doosje of pot hebt versierd, wil je daar een foto van maken en toesturen? Dan zet ik de foto’s ter inspiratie op het cursusblog.

Audio opname van les 5 van de vervolgcursus

Belangrijk!
voor de volgende keer
graag meenemen:

  • jouw versierde doosje of pot
  • memoblaadjes met citaten uit jouw eigen dagboek

Laat een reactie achter